Monday, March 23, 2009

Akhlak Mulia





Umpama Bebunga yang mekar indah di taman...
Akhlak yang mulia pada insan...
Harum Mewangi...
Menghias peribadi...
Siapa memandang jatuh hati...

Akhlak yang istimewa lumrah dari nur iman...
Umat yang bertakwa pada Tuhan..
Hati yang suci...
Tunduk pada Ilahi...
Dunia akhirat dijanjikan...
Bahagia....

Masyarakat berakhlak mulia...
Kuharapkan memberkati...
RahmatNya Melimpah bumi..
Semua hidup aman & harmoni

Pakaikan dihatimu dengan akhlak mulia...
Sucikanlah dari noda dunia..
Kenalkan dengan cinta...
Kasih yang sebenarnya...
Pada Tuhan... yang Esa...

Lukiskan di jiwamu dengan akhlak yang murni...
Taburkanlah budimu yang abadi...
Suburkan dalam diri...
Cinta yang tulus suci... pada Tuhan...
Cinta sejati...

Tajuk lagu: Saujana - Akhlak Mulia

IKHLAS

IKHLAS... ianya salah satu perkara dari berbagai amalan hatimu. Ikhlas itu berada dibarisan permulaan dari amalan hati.Bak saf-saf yang mahu berperang maka beratur ia berada di barisan pertama...Kenapa agaknye ya sahabat?Tahukah betapa hebatnya dan besarnya nilai ikhlas?

Sebab diterimanya sesuatu amal adalah dengan keikhlasanmu kepada Allah Yang Maha Esa. Ia tidak akan sempurna tanpa keikhlasan kepadaNya.Cintailah agamamu, keluargamu, sahabatmu kerana Allah. Sahabatku, ketahuilah bahawa amalanmu akan menjadi rosak sekiranya ternoda dengan cinta kepada duniawi, cinta kerana kepentingan peribadimu, kerana sifat individualistikmu, kerna keinginanmu terhadap harta meskipun sedikit, biarlah ia jelas atau tersembunyi... Ketahuilah bahawa Allah itu Maha Melihat Zahir dan Batinmu. Kecenderunganmu kepada dunia yang bersifat sementara adalah kesilapan terbesarmu... Bangunkanlah jiwamu wahai sahabatku sebelum ianya semakin hanyut dibuai ombak entah kemana.

Sahabatku... biarlah dirimu dihina...janganlah dikau takut dicela kerana semata-mata mahukan dunia fana ini..Apa yang penting ialah niat dan keikhlasanmu meninggikan kalimah Allah dimuka bumi ini.Janganlah kau memandang sanjungan dan penghormatan manusia itu lebih penting dari penglihatan Allah kepadamu...

Ketahuilah sahabatku bahawa ikhlas itu adalah buah dari tanaman tauhidmu yang murni... maka sahabatku, berjalanlah dikau di bumi Allah ini dengan zikir dan merendahkan dirimu kepada Tuhan Yang Maha Agung dan Maha Hebat.

Sunday, March 22, 2009

Asas BASH


Assalamualaikum sahabat sekalian. Hari ini insyaAllah kita akan mempelajari shell didalam linux. pertama sekali apakah itu SHELL? Didalam linux ia dipanggil shell manakala didalam windows ia lebih dikenali sebagai cmd.exe atau command ataupun console ataupun yang lebih baik sebagai power shell. kalau pengguna Windows itu leh cube dengan pergi ke bahagian "run" taip cmd ye. tekan "enter" nanti kuar kotak hitam itula yang saya maksudkan.

SHELL sebenarnya merupakan suatu program yang menerima arahan dan memberikan kepada sistem operasi atau kernel untuk melakukan tugasan.

GUI = menggunakan mouse, ada butang untuk ditekan dan lain-lain based on grafik contoh lihat paparan diatas:

CLI = Interface atau antaramuka bagi program shell. Biasanya sahabat akan mendapat kotak utk ditaip. contohnya boleh lihat dibawah:


kita akan mempelajar BASH iaitu digelar juge sebagai Bourne Again Shell didalam linux. Paparan yang saya tunjukkan adalah Ubuntu linux versi 8.04 hardy heron. Sahabat sila pergi ke ruangan Applications->Accessories->Terminal. Secara default atau asalnya kesemua linux menggunakan Bash Shell. Ianya merupakan diantara shell yang terbaik dan hebat kerana mempunyai pelbagai fungsi dimana ia menggabungkan diantara C shell dan Korn shell:)
cara termudah untuk memulakan arahan ialah dengan sahabat menaip perkataan ini:

help



dan tekan enter.insyaAllah akan keluar bantuan berupa arahan lain. Jadi kenapa kita memilih menggunakan dan mempelajari Shell??Berbanding kita tekan guna mouse, tekan butang dan sebagainya?? zaman dahulu dahulu....ketika sistem operasi bermula...mereka menggunakan perintah @ command yang didalam keadaan bershell macam ni lar.contohnya dahulu mereka guna DOS atau disk operating system. sesiapa yang berjaya menguasai Shell atau CLI (command line interface) ini maka dia diantara orang yang dapat menguasai keseluruhan sistem operasinya samada windows, linux, mac os, unix, solaris ker dan aper2 lagi. dan dia berkuasa penuh keatas Sistemnya. berbanding dengan orang yang tidak menguasai Shell. InsyaAllah di hari lain saya akan cuba mengupdate blog ini.blog ini sebenar asalnya kerana tugasan asgmnt:D tapi insyaAllah kita lakukan semua perkara kerana mencapai redha Allah S.W.T.amiiin...

Percayakah Anda??

Percayakah sahabat bahawa sebenarnya ada penggodam yang boleh memasuki Email Yahoo sahabat pada bila-bila masa yang dikehendaki?Boleh menyamar sebagai anda utk berbual dengan orang lain pada bila-bila masa sahaja?Boleh membaca kandungan Email anda sesuka hatinya. Bolehkan sahabat bayangkan sekiranya presiden Amerika Syarikat, Barack Obama menggunakan email yahoo untuk berurusan dengan pemimpin negara lain?ataupun pemimpin negara kita sendiri? saksikan video ini sebagai bukti


video

utk paparan yang lebih baik sahabat boleh melihat menerusi laman web berikut
http://www.milw0rm.com/video/watch.php?id=84

Apa yang menarik ialah kemampuannya utk menghasilkan "authentication code" ataupun kod pengesahan bagi mana-mana username yahoo yang disukainya.

Yahoo sebenarnya menggunakan teknik single sign on dimana selepas memasukkan username dan password maka user akaun tersebut akan menikmati pelbagai kemudahan yang disediakan oleh yahoo. contohnya boleh bermain games, berchatting dan lain-lain lagi. saya sendiri selalu bermain catur di dalam yahoo games

Selepas pengguna tersebut memasukkan username dan password maka sejenis 'authentication code' iaitu cookie akan diberikan kepada pengguna tersebut. bagi para pengguna windows xp anda boleh melihat folder cookies anda di dalam folder username anda. sekiranya cookie anda berjaya dirampas maka penggodam dapat memanipulasi cookie anda untuk menyusup masuk kedalam website yang dipunyai cookie tersebut. Berikut adalah gambarajah tentang bagaimana pengguna akaun yahoo berurusan dengan server yahoo selepas memasukkan username dan passwordnya. Gambarajah ini memperlihatkan kaedah asalnya perkara yang berlaku ataupun secara defaultnya. Panah berwarna merah menunjukkan akses tanpa cookie manakala yang biru adalah menggunakan cookie. Cookie yahoo yang digunakan untuk menggunakan semua kemudahan mereka ialah dari jenis Y dan T. Paparan gambarajah dibawah adalah menunjukkan bagaimana penggodam tersebut memanipulasi pengetahuannya utk mengelakkan cookies yang perlu diambil dari server login.yahoo.com

Sunday, March 1, 2009

Network & Rangkaian Komputer


Subnet mask? Dengan menggunakan Sistem Operasi @ OS (Operating System) windows xp sahabat yang dimuliakan boleh melihat menerusi pergi ke bahagian

start->connect to-> show all connections -> klik kanan pada mana-mana connection tersebut dan pergi ke bahagian properties -> kemudian pergi ke bahagian "internet protocol (tcp/ip)"


Sahabat-sahabat yang dimuliakan, subnet mask mempunyai nama lain iaitu subnet atau subnetwork dimana ianya digunakan untuk memecahkan alamat-alamat komputer kepada kumpulan-kumpulan yang lebih kecil lagi.
sekiranya sahbat melihat subnet mask mungkin sahabat lebih kerap melihat nombor-nombor seperti ini 255.255.255.0 dan lebih kurang macam tulah.jadi apa yang saya nak cerita disini ialah teknik mudah memahami subnet mask.

jadi tekniknya ialah apabila bercerita tentang subnet mask perkara yang perlu kita bayangkan ialah mengenai jumlah pc yang terkandung didalam network sahabat.
maksud saya ialah LAN atau local area network atau rangkaian kawasan setempat.

so apa kaitan dia?meh saya terangkan:D

suatu hari sahabat nak membuat LAN dimana terdapat lebih kurang 100 buah pc dalam cyber cafe yang sahabat nak bangunkan.so apakah subnet mask yang sesuai bagi network sahabat nie?so sekiranya terdapat 100 buah pc maka camnie:


guna sifir kuasa 2

2^0=1
2^1=2
2^2=4
2^3=8
2^4=16
2^5=32
2^6=64
2^7=128


okeh cukup.sekarang sahabat kena pilih kuasa 2 yang hampir dengan nombor 100 tapi takleh kurang.bukan 2^6 tau tetapi 2^7 okeh:D..jadi gunakan 2^7=128 tersebut. nombor 7 tersebut yang berada ditengah-tengah tu sahbat jadikan sebagai benda yang akan "meng off kan" dari belakang..hehe tak fahamkan..saya dah agak dah.so sekarang saya akan terangkan apa maksud "on" dan "off" tue.kalau disebut "on" dalam binari maka ianya adalah nombor 1.dan kalau disebut "off" dalam binari ianya bermaksud 0.

okeh sekarang masuk bab binari pula..:D..begini, sebenarnya manusia akan membaca nombor menggunakan sistem "decimal"(dotted decimal) iaitu 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9 atau lebih mudah disebut berdasarkan konsep "base 10".manakala komputer pula akan membaca nombor menggunakan sistem "binary"(binari) iaitu 0 dan 1 sahaja(!) ataupun mudahnya ialah berdasarkan konsep "base 2".wokeh dah faham dak?namun adakalanya komputer juga akan menggunakan "hexadecimal" bagi mewakili nilai binari.hexadecimal pula berdasarkan konsep "base 16" iaitu 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9,A,B,C,D,E,F.hexadecimal juga kadangkala digelar sebagai hex.okeh cukuplah kang pening pulak sahabat,.tutorial ini hanyalah untuk orang yang baru berjinak-jinak nak kenal dunia networking.

okeh balik semula kepada subnet mask kita.skang kita amik contoh dari jumlah 100 pc di cyber cafe kita, kita boleh jadikan subnet mask sebagai 255.255.255.128 dalam decimal.namun dalam binari nilai tersebut ialah 1111 1111.1111 1111.1111 1111.1000 0000

255.255.255.128 (decimal) = 1111 1111.1111 1111.1111 1111.1000 0000 (binari)

camni..apabila saya katakan tadi bahawa sahabat kena "off" kan nombor 7 dari belakang maka sahabat nampak tak dalam nilai binari tu nombor 0 ada sebanyak 7 kali??nampakkan so itulah maksud saya.hehe.dia 255 tu adalah sebab ~

2^1=2
2^2=4
2^3=8
2^4=16
2^5=32
2^6=64
2^7=128

_________________

ataupun 1111 1111 itu boleh diterangkan dalam bentuk ini

1 yang pertama =128
1 yang kedua =64
1 yang ketiga =32
dan seterusnyalah...


maka 128+64+32+16+8+4+2+1=255

__________________________

jadilah 255.255.255.128

__________________________

dan 128 tu ialah sebab ianya adalah 1 yang pertama dan nilainya adalah 128.



jadi sekiranya ip address sahabat adalah bermula 192.168.0.1 maka sahabat bleh gak jadikannya sebagai 192.168.0.1/25
palang tu tanda "on".sahabat kena tau "on" tu maksud saya 1.cuba tengok sahabat punya 1 tu kat subnet mask tu ada 25 kan.kirala satu-satu.Okey...
enjoy:D