Thursday, November 26, 2009

Tambahkan Siaran Radio IKIM di RHYTHMBOX Linux anda!!

Assalamualaikum semua.. bagi pendengar setia radio ikim yang menggunakan sistem operasi Linux anda boleh menggunakan aplikasi Rythmbox untuk mendengar siaran IKIM secara streaming dari internet.pastikan anda mempunyai connection ke internet terlebih dahulu ya.

caranya mudah.. misalnya bagi pengguna Sabily atau Ubuntu:

Pergi ke
Applications > Sound & Video > Rhythmbox Music Player

Klik di bahagian Radio dan tekan New jadi lepas tu letakkan URL ini ya mms://ucitv2.uthm.edu.my/radio2

Kemudian tekan butang play dibahagian atas kiri.



Bagi pengguna lain cara mudah ialah anda boleh melayari laman web ini
http://um.com.my/streaming/v1/modules.php?name=Video_Stream&page=watch&id=19


Begitu juga dengan Banshee. Saya juga telah menambahkan pemain muzik yang paling saya gemari ini dengan siaran Radio Ikim.



Selamat Mendengar!! :-)

Saturday, September 12, 2009

LINUX SABILY - EDISI MUSLIM


Assalamualaikum sahabat-sahabat sekalian. Hari ini saya teringin nak memperkenalkan tentang linux Sabily iaitu sistem linux edisi muslim. Sangat menarik!! Saya baru sahaja selesai menginstall laptop saya dengan 3 jenis OS (Operating system @ Sistem operasi) iaitu windows xp,backtrack 4 dan paling utama ialah SABILY 9.04. Sistem operasi ini sahabat boleh download di laman web asalnya iaitu di http://www.sabily.org/website/
Perkataan Sabily ini sebenarnya berasal dari kalimah bahasa arab (سبيلي) yang bermaksud "(inilah) jalanku".

Sistem operasi Sabily ini adalah berasaskan daripada Sistem operasi Ubuntu. Dan bagi versi 9.04 ini ianya adalah dari versi Ubuntu 9.04 Jaunty Jackalope.



Menurut pengalaman saya, Ubuntu versi 9.04 Jaunty Jackalope adalah jauh lebih baik daripada sistem Ubuntu Hardy Heron versi 8.04 yang pernah saya gunakan dahulu. Semasa dahulu saya terpaksa bersabar menggunakan Hardy Heron kerana berhadapan dengan kerenah kerenah ralatnya ( a bit buggy for me) dan sekarang saya boleh tersenyum dengan kehadiran Sabily yang bertapak didasar Ubuntu ini.

Jadi mari kita lihat apa yang menarik sebenarnya tentang Sabily edisi Muslim ini. Selepas selesai sahaja tamat install ketika saya memasuki ruangan "Grub Boot Loader" utk memilih sistem operasi lain saya dipersembahkan dengan background Masjid Nabawi. Terkesima sebentar.(Maaf ye saya tak dapat nak tunjuk gambarnya sebab tak guna virtual machine pun) Saya memilih Sabily dan sewaktu loading background nya juga amat menarik. Sahabat boleh lihat di bawah. Ada kalimah Allah disitu sewaktu loading.

Manakala selesai sahaja loading saya dipersembahkan pula dengan login screen Kaligrafi Islam yang agak klasik pada saya. Sahabat boleh lihat dibawah. Login screen ini mempunyai kalimah "la ilaha illAllah MuhammadurRasulullah" yang bermaksud "(Aku naik saksi bahawa) Tiada Tuhan Selain Allah & Muhammad itu pesuruh Allah"




Memasuki Desktop selepas login pula saya disambut dengan suara membaca kalimah "Bismillahirrohmanirrohim" yang bermaksud "Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang" diikuti dengan perisian "Minbar Prayer Times" disamping kursor mousenya yang bertukar-tukar kalimah zikir disebelah dengan beberapa kalimah memuliakan Allah SWT(cuba sahabat tengok gambar dibawah dan lihat sebelah penunjuk mouse tu).(bestnya!!) Oh ya lupa nak sebut, kalau kita lihat Sabily ini secara keseluruhannya adalah bertemakan warna hijau.


Manakala setiap 5 minit pula saya dipersembahkan dengan perisian monajat yang mempunyai peringatan-peringatan dari hadis-hadis Rasulullah SAW. Perisian ini boleh ditukar kedalam beberapa bahasa dan diantara jenisnya ialah Bahasa Arab dan Bahasa Inggeris. Sahabat boleh lihat dibawah. Dan sekiranya perisian ini menganggu fokus, kita boleh tukar masa yang sesuai ataupun menutupnya sahaja. Tapi pada saya adalah amat bagus untuk membaca satu hadis Rasulullah setiap kali 5 minit.



Saya juga tertarik dengan perisian "Zekr" yang berfungsi sebagai pembaca Al-Quran dan insyaAllah boleh membantu bagi mereka yang mula berjinak-jinak untuk mula mempelajari Al-Quran kerana perisian ini menyediakan kemudahan untuk menyebut ayat Al-Quran didalam tulisan rumi. Gambar dibawah merupakan gambar perisian "Zekr" tersebut.



Ketika mula-mula mencuba peralatan Zekr saya menyangka bahawa perisian ini bermasalah dan mempunyai ralat yang agak teruk kerana saya menghadapi beberapa masalah. Contohnya ada Imam yang bacaannya agak lambat dan tiba-tiba cepat. Dan ada pula tiba-tiba bacaannya terhenti setelah sekian lama membaca. Rupa-rupanya sangkaan saya salah. Ianya bukanlah ralat. Bacaan yang agak lambat dan kadang-kadang cepat ialah kerana bacaan tersebut distreamkan terus dari internet. Jadi untuk mengelakkan masalah ini sahabat kenalah ambil bacaan al-Quran yang "Offline" seperti gambar diatas. Dan ada bacaan al-Quran lain yang boleh di download lagi. Bacaan yang terhenti pula ialah kerana bacaan akan berhenti sejurus tamat satu maqol.

Selain itu Sabily juga dilengkapi dengan Dansguardian dan Webstrict bagi menapis laman-laman yang tidak elok. Dan ini amat berguna sekiranya ibu-bapa mahu mengawal pelayaran internet anak-anak mereka.

Dan bagi mengislamisasikan lagi sistem operasi linux ini sahabat boleh menambah peralatan al-Quran di dalam Open Office sahabat bagi memudahkan membuat kerja tesis. Dan ini mungkin boleh membantu sahabat untuk menggantikan Microsoft Office dengan Open Office. AL-Quran translasi ini boleh di download di laman web berikut:

http://code.google.com/p/qioo/downloads/list

Berikut ialah gambar Open Office saya yang telah ditambah peralatan Al-Quran tersebut.


Open office juga menyokong untuk sahabat-sahabat menulis didalam bahasa arab. Caranya mudah sahaja untuk membolehkan sokongan terhadap bahasa Arab iaitu dengan cara:

Buka Open Office Word Processor-> Tools -> Options -> Language Settings -> Languages -> dan klik Enabled for complex text layout(CTL)

Kemudian sahabat boleh pergi ke bahagian ini pula di taskbar bahagian atas pula.

System -> Preferences -> Keyboard -> Layouts -> Add -> dan pilih disini di bahagian "By Country" Saudi Arabia dan klik add

Dan untuk memudahkan sahabat menukar bahasa diantara English dan Arabic ialah dengan memilih

System -> Preferences -> Keyboard -> Layouts -> Layout Options -> Dan pilih Key(s) to change layouts -> Dan ambil Alt + Shift
..
Dan jangan lupa untuk restart Open Office

Oleh itu sekiranya kita ingin menulis didalam bahasa Arab hanya perlu menukar dengan kekunci
alt + shift

Shortcut didalam Open Office iaitu bagi menulis di sebelah kanan khusus untuk bahasa Arab ialah
Ctrl + Shift + D

Dan disebelah kanan pula ialah
Ctrl + Shift + A

Dan berikut saya sertakan beberapa maklumat tentang pakej kandungan di dalam Sabily

Software utama

* sabily-artwork: customized usplash, GDM theme, Metacity theme, cursor, wallpapers etc.
* minbar: Islamic prayer times application
* zekr: Quranic Study Tool
* zekr-quran-recitation-online-: all available online recitations
* zekr-quran-translation-: all available translations
* monajat: application that popups prayers every predetermined time
* firefox-praytimes: Firefox extension that displays Islamic daily prayer times
* webstrict: UI frontend to DansGuardian (web content filtering tool)
* thwab: Electronic Encyclopedia System
* hijra: Islamic calendar
* mus-haf Othman : Othman Quran Browser

* Arabic support
* language-pack-ar: translations for language Arabic
* language-pack-gnome-ar: GNOME translations for language Arabic
* mozilla-firefox-locale-ar: Mozilla Firefox Arabic language/region package
* aspell-ar: Arabic dictionary for aspell
* acon: Text console arabization
* bicon: Console that supports bidirectional text display

Versi Penuh 2.8gb


Multimedia

* libdvdcss2: Library for accessing DVDs
* libdvdread3: library for reading DVDs
* w32codecs: Win32 codec binaries
* vlc: multimedia player and streamer
* flashplugin-nonfree: Adobe Flash Player plugin
* gstreamer0.10-ffmpeg: FFmpeg plugin for GStreamer
* gstreamer0.10-pitfdll: GStreamer plugin for using MS Windows binary codecs
* gstreamer0.10-plugins-bad: GStreamer plugins from the "bad" set
* gstreamer0.10-plugins-bad-multiverse: GStreamer plugins from the "bad" set (Multiverse Variant)
* gstreamer0.10-plugins-ugly: GStreamer plugins from the "ugly" set
* gstreamer0.10-plugins-ugly-multiverse: GStreamer plugins from the "ugly" set (Multiverse Variant)
* liblame0: LAME Ain't an MP3 Encoder
* msttcorefonts: Microsoft TrueType core fonts

Pendidikan

* kturtle: educational Logo programming environment
* stellarium: real-time photo-realistic sky generator
* celestia: A real-time visual space simulation
* kstars: desktop planetarium
* kalzium: chemistry teaching tool
* atomix: puzzle game for building molecules out of isolated atoms
* kig: interactive geometry program
* kmplot: mathematical function plotter
* kbruch: fraction calculation teaching tool
* tuxmath: math game for kids with Tux
* tuxpaint: A paint program for young children
* tuxtype: Educational Typing Tutor Game Starring Tux
* xaos: real-time interactive fractal zoomer
* khangman: the classical hangman game
* ktouch: touch typing tutor
* gcompris: Educational games for small children
* kanagram: jumble word puzzle
* ktuberling: stamp drawing toy
* kalgebra: algebraic graphing calculator
* kwordquiz: flashcard learning program
* marble: Marble globe and map widget
* parley: vocabulary trainer
* step: interactive physics simulator
* dia-gnome: Diagram editor
* qcad: professional CAD system

o Lain-lain

o sun-java6-jre: Sun Java(TM) Runtime Environment (JRE) 6
o compizconfig-settings-manager: Compiz configuration settings manager
o fusion-icon: tray icon to launch and manage Compiz Fusion
o rar, unrar: Archiver/Unarchiver for .rar files
o command-not-found: Suggest installation of packages in interactive bash sessions
o nautilus-open-terminal: nautilus plugin for opening terminals in arbitrary local paths
o glipper: Clipboard manager for the GNOME panel
o wallpaper-tray: wallpaper changing utility
o scribus: Open Source Desktop Page Layout
o inkscape: vector-based drawing program
o virtualbox: x86 virtualization solution
o bzr: easy to use distributed version control system
o aptoncd: Installation disc creator for packages downloaded via APT
o galternatives: graphical setup tool for the alternatives system
o startupmanager: Grub and Splash screen configuration
o acetoneiso2: let You mount typical proprietary images formats of the Windows world such as ISO BIN NRG MDF IMG
o ubuntu tweak: application designed to config Ubuntu easier for everyone.
o envyng-gtk: install the ATI or the NVIDIA driver
o gnochm: CHM file viewer for GNOME
o pessulus: lockdown editor for GNOME
o gnucash: A personal finance tracking program
o clamtk: graphical front-end for ClamAV
o catfish: file search tool that supports several different engines
o gparted: GNOME partition editor



Dan untuk lebih menarik lagi saya juga telah menginstall perisian tentang bible. Dan perisian bible yang saya install boleh saya gunakan menerusi "gnome-terminal", seperti gambarajah dibawah Dan sahabat-sahabat boleh gunakan ia untuk mengkaji kandungan kitab Bible pula.



Cadangan saya ialah sahabat kenala mencuba sistem operasi Linux ini. Ianya bebas dari virus. Percuma dan kita mempunyai kebebasan untuk menggunakannya! Dan ia juga mempunyai banyak barang alternatif percuma kepada Windows yang berbayar.

Selamat menggunakan SABILY!! :)

Sunday, August 23, 2009

TIPS MEMBELI KOMPUTER

Saya kerap kali ditanya tentang komputer jenis apakah yang sesuai untuk dibeli.Oleh itu saya ingin menyarankan beberapa langkah mudah untuk membeli komputer dan nasihat2 yang perlu diambil sepengalaman sayalah...

1.Lihat budget atau kemampuan kita.(sekitar RM 2300 kebawah dah okla & sekitar RM 2000 pun ok juga untuk beli sebuah laptop)

2.Lihat tahap dan jenis penggunaan kita terhadap komputer.(Kerja kita tu ada buat design ke?programming ke?assigment sahaja?main game?)

3.Lihat spesifikasi komputer tersebut.(amik double processorlah kalau boleh.jadi boleh buat banyak kerja dalam satu masa dan tak mudah panas laptopnya kalau ada kad grafik lagi baik macam Nvidia dan Ati.Sesetengah bimbang pasal isu panas ni.Tapi InsyaAllah latpop jenis keluaran baru adalah lebih tahan lasak.Boleh juga beli kipas utk laptop sebagai langkah mengurangkan kepanasan) dan kalau sahabat jenis kerjanya menyimpan data banyak maka carilah yang saiz hard disk nya besar. Dan ada juga yang sukakan laptop jenis ringan. Jadi cubalah rasakan beratnya dahulu ye.


Didalam pasaran sekarang saya boleh nyatakan bahawa terdapat 3 jenis komputer yang popular, agak murah dan boleh dimiliki oleh pelajar.Macam sayalah.3 jenis komputer tersebut ialah Laptop, Desktop atau PC, dan netbook.



GAMBAR NETBOOK (KECIL) & NOTEBOOK @ LAPTOP (BESAR)

Saya menyarankan sahabat untuk membeli laptop diantara 3 pilihan ini.Pertama ialah kerana laptop mempunyai kebolehan mobility.Maksudnya ianya mudah dibawa kesana dan kemari berbanding Desktop.Dan laptop mempunyai kuasa processor dan kekuatan yang lebih ampuh dari sebuah Netbook.Contohnya kalau sahabat nak main game lebih sesuai dimainkan di laptop sahabat berbanding Netbook.Maksud saya bukanlah saya mengutamakan game tetapi dari sini kita boleh lihat bahawa laptop mempunyai kekuatan & kemampuan menampung grafik lebih tinggi berbanding sebuah Netbook.Netbook lebih sesuai untuk membuat kerja seperti assigment (spt gunakan microsoft office), melayari internet dan chatting tetapi kurang sesuai sekiranya kita ingin membuat kerja seperti menghasilkan animasi flash,menggunakan perisian adobe photoshop,main game dan lain-lain kerja berat atau sekiranya kita ingin membuat banyak kerja didalam satu masa.Netbook boleh dikenali menerusi saiznya yang kecil & menggunakan processor jenis intel atom.




GAMBAR DESKTOP


jadi kalaulah sahabat nak beli laptop seperti yang saya sarankan maka saya ingin sarankan belilah laptop jenis Dell atau Asus atau Toshiba. Compaq boleh juga tetapi diantara masalah Compaq ialah driver lah terutamanya dan dahulu saya pernah menghadapi masalah yang biasanya saya kurang dapat membantu ketika membetulkan laptop jenis Compaq Presario yang bermasalah dari sudut hardware seperti motherboard,skrin yang tidak berfungsi dan pembaca DVD/CD rom (JENIS CQ40 OK DAH SANGAT). Tetapi masalah tersebut dari segi hardware mungkin telah cuba diatasi oleh syarikat tersebut sebaik mungkin pada waktu ini.
Masalah driver compaq juga menjadi batu penghalang yang besar kepada saya kerana website HP/Compaq sendiri tidak mempunyai kemudahan yang benar-benar memudahkan untuk kita mendownload driver dari website mereka. Namun syukur Alhamdulillah kerana masalah tersebut boleh diatasi dengan kemudahan bantuan "technician online" mereka yang boleh dihubungi menerusi website mereka.Untuk pengetahuan sahabat "driver" disini bermaksud suatu perisian yang boleh membangkitkan fungsi sesebuah hardware tersebut.Contohnya sekiranya ada driver bunyi barulah bunyi keluar.sekiranya ada driver wireless ada barulah kita boleh menggunakan kad wifi untuk sambung internet secara wireless.kalau tiada driver-driver tersebut maka tak bolehlah kita gunakan hardware tersebut.

sahabat bolehlah bertanyakan link untuk mendownload driver Compaq/Hp menerusi chat online dengan technician mereka disini terutamanya driver untuk windows XP

CHAT ONLINE WITH HP TECHNICIAN

Acer aspire pula bermasalah dari sudut kualiti hardwarenya yang hampir serupa dengan Compaq. Tetapi ACER hebat dimana mereka menyediakan kemudahan CD DRIVER dan berbeza dengan compaq.Jadi sebenarya saya sebaiknya menyarankan sahabat belilah laptop jenis Dell.Kualiti barangnya lebih terjaga dan driver juga disediakan.Maaf ya kepada syarikat Acer dan HP/Compaq.
p/s: saya sendiri guna laptop jenis compaq dan saya lebih prefer compaq presario dari acer aspire dari segi kualiti barangnya.tapi sekarang punya Compaq dah sangat ok pun iaitu jenis CQ40.yang tak berapa ok jenis presario mungkin dah nak pupus stoknya.

TIPS KETIKA DIKEDAI

1. Sekiranya sahabat membeli di Lowyat atau digital Mall (bagi mereka yang tinggal di KL) jangan lupa mintalah driver dari jenis Vista dan XP.itu adalah hak anda.sekiranya mereka tidak mahu memberi atau meminta tambahan wang untuk driver tersebut maka beritahu mereka anda mahu beli laptop dari kedai lain.Kalau memang mereka tidak ada misalnya driver dari jenis Windows XP maka sahabat kenalah download sendiri.

2. Dan sahabat jangan lupa bertanyakan tentang jaminan atau warranty.Sekiranya setahun kalau boleh mintalah untuk penambahan jangka masa warranty mungkin selama 2 atau 3 tahun kalau boleh tetapi kenalah bayar lebih sedikit ye.Sebab warranty persediaan dimana sekiranya laptop kita rosak dari sudut hardware iaitu rosak bukan sebab kita yang menghancurkannya maka bolehlah kita minta ianya diperbaiki atau diganti secara percuma.

3. Sebaiknya sahabat bertanyakan kepada penjual bahawa sahabat mahu laptop kosong tanpa diisi apa-apa dan sahabat kena pastikan bahawa laptop kosong tersebut harganya adalah lebih murah daripada harga asal yang diisi.Laptop kosong tersebut bermaksud tidak diisi dengan windows xp atau vista (home,premium atau jenis ultimate).Tetapi sahabat kena pastikan bahawa ada orang lain yang mampu mengisikan laptop sahabat dengan sistem operasi windows xp atau vista dengan harga yang lebih murah berbanding harga yang ditawarkan di kedai.Pernah saya ketika bertanyakan kedai,"Bang kalau nak isi windows xp ni berapa?" katanya, "RM 300 je dik". MasyaAllah... mahalnyaa... kita student macam saya memang tidak ada kemampuan untuk bayar harga setinggi itu.Lebih baik install sendiri(piratelah tapi..hehe tapi anyway saya prefer menggunakan LINUX sebab percuma download di internet!).

4. Kalau boleh sahabat mintaklah penambahan kad memori RAM. Biasanya kalau kita mahu membeli selepas pembelian laptop harganya agak mahal. Jadi waktu pembelian laptop tu pujuklah penjual untuk menjualkan kad memori RAM dengan harga yang lebih murah. 4 gigabyte atau 4gb merupakan had maksimum bagi laptop yang biasa kita gunakan. Kad memori RAM ini amat berguna misalnya ketika kita mahu membuat banyak kerja didalam satu masa. Misalnya mahu mengedit video disamping menggunakan perisian adobe photoshop, sambil tu pasang game atau muzik. RAM yang bersaiz besar mampu mengurangkan tekanan berlebihan terhadap komputer. Saiz RAM yang besar juga boleh menyebabkan internet lebih laju dikomputer sahabat berbanding saiz RAM yang agak kecil. RAM berfungsi untuk menampung memori secara sementara. Contoh macam sahabat ketika buat assignment...apa yang ditaip akan ditanggung oleh memori. Dan jangan lupa mintalah "free gift" daripada penjual sekiranya ada.

5. Simpan resit pembelian sebaiknya.

6. Sekiranya sahabat pengguna sistem LINUX bolehlah sahabat install Linux dalam pendrive dan kemudian boot atau hidupkan di komputer yang ingin dibeli bagi melihat kemampuannya untuk menyesuaikan diri dengan hardware laptop tersebut.

TIPS SECARA ONLINE


1. Aha tips yang ni ok juga dimana contohnya kalau sahabat nak beli secara onlinelah kan...kalau sahabat nak tempah komputer DELL secara online sahabat bolehlah pergi ke website dia.

http://www.dell.com.my/

Dan nak tahu tak sahabat sebenarnya ketika membuat pilihan laptop secara online kat website dell ni sahabat boleh customize kan nak processor jenis apa,warna jenis apa. Sangat menarik!!

contohnyala kan sahabat klik disini

DELL VOSTRO

contohnya saya pilih ialah dell vostro. sahabat pergi scroll bawah sikit dan nanti klik pada butang "Customise". Kemudian pilihlah ikut spesifikasi yang kita mahu termasuk jenis warnanya.Menarik!!jangan lupa daftar dulu ya.

2. Tips yang kedua ni sangat membantu bagi pelajar mahasiswa universiti yang menghadapi masalah kewangan. Sahabat boleh beli secara online dan membayar secara ansuran di syarikat AGRI BIMA ini. Dan bayaran akan ditolak automatik menerusi akaun PTPTN anda atau JPA.Bacalah kandungan cara-cara nak apply dulu ye.

ni muka utamanya

http://www.abssystems.com.my/

dan kalau nak beli produk notebook mereka boleh tengok dulu disini

http://www.abssystems.com.my/index.php?action=productpage&fc=1

Dan akhir sekali pesanan saya ialah sebaiknya belilah DVD takpun External portable Hard Disk sebagai langkah untuk backup data.Dibimbangi nanti sekiranya komputer sahabat diserang virus yang dahsyat hilang kesemua data begitu sahaja.Ianya adalah amat merugikan. Jangan lupa ya. Backup dengan menyalin ke DVD pun ok jugak sebab ianya menggunakan kos yang lebih murah.
dibawah ada list harga laptop tahun 2009..tengok tarikhnya dulu ya.

http://images.lowyat.net/pricelist/czone_notebook.pdf

Selamat membeli!!

p/s:oh hari ni 23/8/09 sy ada teman kawan saya beli laptop jenis compaq cq40-406au dan memang sangat-sangat murah.. harga yang kami dapat keseluruhan ialah RM 1649

ianya meliputi:

RAM 4GB
WARRANTY JAMINAN 3 TAHUN
FREE WINDOWS VISTA HOME EDITION
FREE GIFT VAKUM (VAKUM TAK BESH PUN ..)

Saturday, August 22, 2009

Nasyid Kumpulan Far East - A'SYuRa


Lembut tuturmu tegas membela agama
Gagah berani tiada tandingnya
Mulia akhlakmu didikan rumah kenabian
Penyinar segala kegelapan

Ibundamu penghulu wanita di syurga
Jelmaan bidadari di dunia
Menyintainya adalah suatu ibadah
Puteri kesayangan Rasulullah

Al-Husaini
Kepahitanmu kurasai
Terkorban kau menentang kemungkaran
Rebah tersungkur masih di dalam senyuman
Tabah hati menempuh cabaran
Ya Allah sampaikan salamku kepadanya
Pemergian tiada pengganti

Pemuda syurga gelaranmu di dunia
Kau pepohon penyinta ketaqwaan
Zuhud sifatmu redha setiap ketetapan
Pedoman engkaulah tauladan

Hancur tubuhmu bercerai di Karbala
Darah suci merah mengalir
Tenang nafasmu menyahut panggilan syuhada
Iringan wangian pengasih


Lagu ini bagi saya amat menyedihkan seni katanya... mengingatkan saya kepada perjuangan Rasulullah dan pejuang Islam lain namun kita telah mengabaikannya.Tidak ingatkah kita bahawa pejuang Islam dahulu sanggup mengorbankan nyawa mereka demi menegakkan agama Allah ini..bertungkus lumus mereka mempertahankan Islam...Tidak sedarkah kita bahawa ALlah masih sayangkan kita??
Allah masih memberikan peluang untuk kita hidup dan ada yang masih berpeluang menikmati nikmat kesihatan...
Saya masih teringat ketika melakukan ziarah di hospital...
Amat menyedihkan kerana terdapat ramai pesakit yang berada didalam keadaan kritikal dan sukar...
Semoga ALlah mengurniakan kekuatan dan kesabaran kepada mereka...

Semoga saya dan sahabat menjadi hamba bersyukur kerana masih diberi nikmat kesihatan..
Agaknya bilakah pula waktunya anugerah Allah kepada kita akan ditarik balik??
Disini saya ingin memetik sebuah hadis Nabi SAW.(saya ambil secara mudah dari buku teks ting. 5 Pend. Al-Quran & As-Sunnah m/s 129)

Maksud hadis:
Daripada Abu Hurairah R.A katanya, Rasulullah SAW bersabda:
Mukmin yang kuat lebih baik dan lebih dikasihi oleh Allah daripada mukmin yang lemah.
Tiap-tiap mereka mempunyai kebaikan Berusahalah bersungguh-sungguh untuk mendapatkan suatu yang berfaedah untukmu dan mohonlah pertolongan daripada Allah serta janganlah engkau menjadi lemah. Jika engkau ditimpa bencana janganlah berkata,
"Kalaulah aku melakukannya tidaklah jadi begitu dan begini",
tetapi (katakanlah),
"Allah yang telah mentakdirkannya".
Apa-apa sahaja yang Allah kehendaki akan dibuatnya. Sesungguhnya ungkapan "Kalau" itu membuka peluang kepada syaitan.


Oleh itu buktikanlah bahawa sahabat merupakan golongan yang kuat itu sebelum kita menjadi lemah dan tidak berdaya dan tidak mampu memberikan apa-apa manfaat kepada Islam..
zaman ini kita terpengaruh dengan masalah seperti hiburan yang melampau,hedonisme dan perkara-perkara yang melalaikan.Dimana kita sepatutnya berada dan perjuangkan?kepada sahabat dan diri saya sendiri, saya menyeru tuntutlah ilmu sehingga titisan darah terakhir dan manfaatkanlah ianya untuk mempertahankan dan menyebarkan kalimah tauhid Islam yang agung...La ila ha illAllah.
Sumbangkanlah sesuatu untuk Islam...
Sumbangkanlah selagi mana kita mampu...
Sumbangkanlah sebelum kita hilang kemampuan tersebut...
Allah SWT telah berjanji bahawa orang yang berilmu itu dikurniakan darjat yang tinggi di sisi Allah SWT. amin ya robbal alamin.....

Monday, August 3, 2009

METODE DAKWAH KEPADA ORANG BUKAN ISLAM



Dakwah kepada orang bukan Islam memerlukan metode yang sesuai dan mantap, supaya usaha dakwah mendapat tarikan dan pengaruh dari sasaran. Langkah pertama yang perlu dilakukan untuk berdakwah kepada orang bukan Islam ialah cuba memahami dasar-dasar agama mereka dan adat-adat kebudayaan, termasuk pantang larang. Dengan itu, usaha mengetahui perkara-perkara tersebut hendaklah dilakukan sebelum memulakan dakwah. Dalam hal ini, mempelajari perbandingan agama sangat perlu. Usaha dakwah tanpa mengetahui dasar-dasar agama dan adat kebudayaan sesuatu kaum akan bercanggah dengan peraturan dakwah, yang bukan setakat mungkin tidak menghasilkan kejayaan, tetapi boleh membawa kesan sebaliknya.

1.Dakwah bil hal.

Dakwah bil hal bererti dakwah melalui contoh teladan yang baik. Ia menjadi contoh teladan atau modul kepada kemuliaan dan keagungan Islam. Dakwah bil hal boleh menghilangkan perasaan prejudis dan negatif orang bukan Islam terhadap Islam. Penonjolan contoh teladan yang baik dalam kehidupan harian orang Islam adalah merupakan satu perkara yang penting dalam dakwah kerana ia boleh memperlihatkan tentang kemuliaan agama Islam yang perlu diikuti oleh semua orang. Contoh teladan yang baik akan menjadi pengaruh yang besar kepada orang lain untuk mengikuti sesuatu cara hidup yang ditunjukkan.

2.Pembinaan hubungan.

Membina hubungan bertujuan untuk melahirkan perasaan jinak, percaya dan terpaut kepada usaha dakwah. Ia juga untuk melenyapkan perasaan curiga dan syak wasangka terhadap Islam dan orang Islam. Ia boleh memikat hati sasaran. Kepercayaan memainkan peranan yang besar untuk mempengaruhi seseorang. Nabi SAW mengarahkan orang Islam supaya membina hubungan yang baik dengan orang lain. Persahabatan yang baik di sisi Allah ialah persahabatan yang paling baik di kalangan mereka. Sabda Nabi Muhammad SAW:

Maksudnya: Kawan yang terbaik di sisi Allah SWT ialah orang yang paling baik kepada kawannya, dan jiran yang terbaik di sisi Allah ialah orang yang terbaik kepada jirannya.

Hadis tersebut membawa pengukur dari Allah untuk menilai kawan dan jiran terbaik di sisi-Nya. Dalam dakwah hubungan ini sangat penting kerana ia menjadi lebih senang untuk mempengaruhi sasaran.

3.Penonjolan diri dengan ketinggian status.

Pendekatan ini ialah dengan cara menonjolkan diri supaya dapat dilihat bahawa orang Islam memiliki status yang tinggi dalam kehidupan, sebagai kesan daripada agama Islam yang tinggi dan mulia. Pengikut Islam adalah golongan yang berjaya dalam hidup di dunia ini dan hendaklah sentiasa berusaha kearah itu. Orang Islam tidak sekali-kali dan bukanlah merupakan golongan yang bodoh, jumud, jahil, lemah, comot, pemalas dan hina, kerana kemuliaan dan ketinggian adalah hak orang Islam. Keadaan demikian boleh membawa pengaruh yang besar kepada orang bukan Islam.
Kejayaan hidup, terutamanya dari sudut kemajuan ekonomi orang Islam boleh menjadi pendorong kepada orang bukan Islam terhadap Islam. Prof. Khoo Kay Kim menjelaskan bahawa salah satu faktor utama yang menyulitkan orang Cina di negara ini membuat tanggapan dan penilaian terhadap Islam adalah berpunca dari kemiskinan hidup sebahagian besar dari masyarakat Melayu terutama di kawasan luar bandar. Keadaan tersebut menyebabkan mereka salah faham bahawa agama Islam itu agama yang antikemajuan ekonomi.
Kejayaan hidup yang dicapai oleh seseorang menempatkannya ke dalam golongan yang mempunyai status yang tinggi dan sangat senang menjadi tarikan orang lain kepadanya.

4.Penekanan isi berhubung dengan wahyu dan kerasulan.

Penekanan tetang wahyu dan kerasulan (isi dakwah) adalah untuk memberi kefahaman bahawa Islam berasal dari Pencipta alam ini dan keadaannya berbeza sama sekali dengan agama-agama lain yang punca asalnya tidak menentu, sama ada dari Pencipta atau dari pemikiran manusia. Perbincangan mengenai Al-Quran yang datang dari Allah SWT dan mukjizat-mukjizat yang membuktikannya hendaklah ditonjolkan. Perbincangan juga ditonjolkan tentang keaslian Al-Quran sampai sekarang. Perbincangan-perbincangan tersebut untuk memperlihatkan bahawa Islam bukan agama untuk manusia, tetapi agama untuk Pencipta alam ini.

Nota:Kredit untuk buku Profesor Aziz dari Jabatan Dakwah & Pembangunan Insan, UM - METODOLOGI DAKWAH

Friday, June 12, 2009

Mungkinkah Blog boleh diserang menerusi aplikasi FEEDJIT??




Aplikasi feedjit yang terletak di http://feedjit.com/ sering diguna pakai oleh para pengguna blog untuk mengetahui siapakah para pembaca blog tersebut. Namun tahukah sahabat bahawa aplikasi ini sebenarnya bersifat dinamik dan memungkinkan para penggodam menyusupkan kod-kod jahat yang mungkin menyebabkan blog sahabat boleh dirampas??

Saya sebenarnya sendiri tidak pasti akan hal ini namun apa saya pasti bahawa pemasangan aplikasi ini sebenarnya mungkin mengundang bahaya kerana ia membenarkan saya sendiri menyusupkan kod-kod yang saya mahu.

Gambar dibawah merupakan contoh request dari feedjit terhadap client iaitu saya sendiri dimana sepatutnya yang ditulis disitu ialah daripada mana saya datang namun ia telah dimanipulasi tersebut sehingga saya berjaya menulis perkataan "hahaha...." dan "syurga" tersebut



itu hanyalah kod html dan bahayanya pula ialah bagaimana sekiranya "malicious code" atau kod jahat berbentuk java script berjaya menyusup masuk?sudah tentu kesannya lebih berat...insyaALlah mungkin perbincangan ini bersambung atau tidak ...hehe

sambungan:

emm mari kita lihat kenapa aplikasi ini boleh dimanipulasi...



melihat gambar diatas dengan menggunakan "live http headers" saya boleh mengetahui apakah yang berlaku didalam aplikasi website tertentu samada ianya menggunakan jenis GET,POST,HEAD dan beberapa jenis lagi. saya juga dapat mengetahui apakah permintaan oleh aplikasi feedjit sehinggakan feedjit mengetahui saya datang daripada site yang mana. oleh itu saya mengetahui bahawa feedjit akan menggunakan 'referer' untuk mengetahui site asal saya. oleh itu apa yang harus diperbuat ialah untuk hanya saya mengubah 'referer' tersebut dengan apa sahaja yang disukai oleh saya. emm jelas ke :D

Monday, May 25, 2009

SAYA NAK BLOG SAYA ADA TV MACAM TVKITA !! - MARI MENGGODEK http://tvkita.blogspot.com



p/s:harap tvkita tak marah ye...kami cume nak belajar-belajar je...

maafla dah lame tak brape nak mengupdate blog sebab bz. jadi kita akan cuba amik tv dari blogspot ye. jadi perkara pertama yang kita kena tahu ialah tvkita berdiri di tapak blog dari jenis blogspot.com yang dinaungi oleh Google.tvkita didirikan oleh En. Mohd Kamil bin Abdul Halim yang saya lihat sebagai seorang yang hebat kerana telah berusaha untuk mengumpulkan pautan-pautan atau link tv dan lain-lain lagi. kredit untuk beliau. Straight to the point... untuk memasang tv di blog sahabat dengan cara sempoi dan mudah ialah pertamanya sahabat kena tahu bahawa kita mestilah mencari pautan atau link ke tv tersebut. Jadi bagaimana? Sudah tentu ianya tersembunyi disebalik source code atau sumber kod blog tersebut.

Skill pertama yang ingin saya ajarkan ialah kita mestilah cuba mencari berapa banyak tvkita yang telah dipasang oleh En. Kamil di blognya tersebut. Cara mudah anda boleh pergi terus ke laman web En. Kamil dan lihat berapa banyak pautan atau link yang ada disitu. Sekiranya sahabat ingin cuba cara lain, cuba kita gunakan syntax yang terdapat pada google iaitu syntax site:

taipkan perkataan ini di enjin pencarian google sahabat (jangan lupa jarakkan ye perkataan tvkita dengan blogspot.com tu) seperti gambarajah dibawah

site:blogspot.com tvkita




Jadi sebenarnya bagaimana syntaks ini berfungsi?kalau sahabat lihat hasil pencarian yang telah dibuat, sebenarnya arahan site:blogspot.com hanya akan pergi ke laman web yang di url nya terdapat perkataan blogspot.com. cuba sahabat perhatikan kesemua hasil pencarian sahabat dan kalau ingin cuba yang lain, cubalah contohnya seperti site:um.edu.my maka hasilnya kesemua laman adalah yang dimiliki oleh univerisiti malaya. dan perkataan tvkita itu sebenarnya berfungsi untuk mencari perkataan tvkita la. Jika sahabat lihat perkataan tvkita terdapat disemua hasil pencarian sahabat.


langkah berikutnya mari kita ambil blog tvkita yang ini. http://tvkita3.blogspot.com/ dan sahabat akan masuk ke blog yang menyediakan perkhidmatan tv3 secara online. Seterusnya untuk mendapatkan source code atau sumber kod untuk memasang tv ialah cara mudahnya..

lihat gambarajah dibawah. sahabat boleh nampak bahawa tv3 online tersebut terletak dibawah perkataan tv3 kan? JADI KITA BOLEH BUAT RUMUSAN BAHAWA SUMBER KODNYA BOLEH JADI TERLETAK SELEPAS SUMBER KOD TV3.




Oleh itu sekiranya sahabat menggunakan perisian web browser firefox bolehlah pergi ke bahagian view->page source dan klik terus ataupun tekanlah kekunci Ctrl+U untuk melihat sumber kodnya.



Nah selepas itu sahabat akan melihat bermacam-macam jenis kod kan.wah bagaimana nak cari satu-satu ni... letihla..

jadi sahabat-sahabat tekanla kekunci Ctrl-F ataupun pergi ke bahagian Edit->Find dan taipkan perkataan tv 3. seperti gambarajah di bawah.




Dan akhirnya perhatikan dibawah perkataan tv 3 tersebut. Nah kelihatan sesuatu kod yang rasa-rasanya mungkinla dia..



okey jadi cara mudah seterusnyala kan..cuba kita cari sesuatu url...hmm maksud saya macam ada http ker. kadang-kadang tv ni selain menggunakan url dan protokol http dia juga akan menggunakan protokol berbentuk mms. takpun kita cuba cari perkataan src=.sebenarnya perkataan ni bermaksud source atau sumber yang mana bagitahu kepada kita sumbernya datang daripada mana. protokol tu maksud saya cara mereka berhubungla.misalnya macam telefonla, kan ada sms,mms lar dan memacam lagilar...


jadi tengokla gambar dibawah ni.saya gariskan perkataan src tu.dan kalau sahabat perasan bahawa ada tag center iaitu <center> dan </center> tu sebenarnya bermaksud cuba meletakkan kedudukan tv tersebut berada di tengah-tengah.cubala tengok kedudukan tv tu ianya berada ditengah-tengah.tak lebih kekanan dan tak lebih kekiri...



okeh. kalau tak percaya apa saya cakap tadi meh kita cuba jom.cuba sahabat amik je url dari sumber kod tu. iaitu http://content.uum.edu.my/uum256/uum256.asx dan tampalkannya di browser anda takpun klik jelar yg saya bagi ni. err alamak tv tgh masalah tak keluar plak.

tapi kalau nak cara mudah ialah sekiranya anda dah dapat source code tersebut seperti yang telah saya bulatkan dan kalau anda nak test maka copy je source code tersebut dan tampal di blog anda.

sila pergi ke bahagian layout > page elements > klik add a gadget dan pilih HTML/Javascript tu dan paste...

<center>
<embed type="application/x-mplayer2" WIDTH=400 HEIGHT=400 pluginspage="http://www.microsoft.com/Windows/MediaPlayer/" name="mediaplayer1" showstatusbar="1" autostart="true" width="300" height="285" balance="0" currentPosition="0.8491248" playCount="1" autoStart="-1" currentMarker="0"
invokeURLs="-1" volume="100" mute="0" loop="0" src=http://content.uum.edu.my/uum256/uum256.asx></embed>
</center>


aha nila contoh kodnyer seperti diatas nih yang telah saya copy dari sumber kod blog tersebut. tampal kat html/javascript yek dan kalau kreatif bolehla modify sket.tengokla contoh gambar di bawah dan saya ada kumpul sedikit beberapa url tv lain testla.kalau nak elok tampal di blog bolehla ganti dengan url selepas src= iaitu kod di atas.takpun boleh juga klik je link saya bagi tu dan kalau dia bagi option utk buka,bolehlah cuba buka dengan windows media player.

mms://58.27.3.140/tv1

mms://stream.upm.edu.my/aspirasi0




aha selamat mencuba dulu.
nanti jela yek kita sambung dah lewat malamla saya nak balik.

Friday, May 22, 2009

Surat nasihat untuk Muslimah - kakak & adikku...:(



Assalamualaikum kepada sahabat sekalian. Hari ini saya rasa terpanggil untuk menyiarkan suatu nasihat yang saya dapat entah dari siapa dan ianya sudah sangat lama tersimpan mungkin sejak tahun 2007 agaknya. Jadi hari ini saya tergerak hati untuk membuka isi kandungannya. Menatap isi kandungannya saya berasa seolah-olah terpanah jiwa saya kerana isi kandungannya memang ada kebenarannya.Cuma hati saya rasa sangat sedih kerana mengingatkan saya pernah membaca kisah israk dan mikraj Rasulullah S.A.W dimana diceritakan ketika perjalanan Rasulullah S.A.W, baginda telah diperlihatkan dengan pelbagai jenis siksaan kepada para wanita yang melakukan dosa.Hati terkenang kepada kawan-kawan saya.Hendak diberitahu saya rasa malu dengan diri saya sendiri.Tapi saya harap dapatla sahabat membacanya ye dan fikirkan kandungannya serta sekiranya ada manfaat, sebarkanlah kepada yang lain...dan diakhir kata terima kasih kepada penulis warkah e-surat ini ye.wallahualam:




Salam.

Muqaddimah

Terkadang bila melayari weblog-weblog rakan, menjelajah ke dalam dunia maya bagi manusia yang memayakan diri mereka, saya merasa hairan melihat sesetengah weblog muslimah, yang bertudung, yang menutup aurat, tidak segan silu pula untuk memaparkan gambar masing-masing. Tiadalah terlalu salah untuk memaparkan gambar anda, ya muslimah sekalian, namun, sayangnya, anda terlupa bahawa gambar yang anda posting itu adalah gambar sebesar skrin 17 inci! Setiap butir jerawat dan bulu halus di muka anda terpampang rapi!

Muslimah & Gambar : Ada apa dengannya?

Tidaklah tujuan saya mengaibkan kalian. Saya adalah rakan kamu. Sahabat kamu. Yang enggan melihat wajah-wajah anda itu, dipaparkan sewenang-wenangnya kepada orang. Biarpun wajah bukan aurat mengikut sesetengah mazhab, namun tatkala fitnah mengundang, tidakkah ia melayakkan ianya ditutup dari pandangan umum?

Muslimahku,

Dunia internet semakin berkembang maju. Satu hari, satu weblog, mungkin berjuta-juta orang yang melihatnya setiap hari. Di kalangan mereka ada yang bagus, yang menundukkan pandangan selaras firman Allah dalam Surah An-Nur “Katakanlah (Wahai Muhammad) kepada orang-orang lelaki Yang beriman supaya mereka menyekat pandangan mereka (daripada memandang Yang haram), dan memelihara kehormatan mereka. Yang demikian itu lebih suci bagi mereka; Sesungguhnya Allah amat mendalam pengetahuannya tentang apa Yang mereka kerjakan. Namun, kita harus akui, bahawa di kalangan jutaan orang itu, ada yang hatinya sakit, ada yang jiwanya perit menanggung kesakitan akibat terlihat wajah-wajah kamu biarpun kamu bertudung litup.

Muslimahku,

Kalau kita lihat dunia gambar bukan main maju lagi. Dahulu, cuma setakat kamera yang perlu dicuci gambarnya. Kini, telefon juga menjadi kamera. Kamera pula lebih dahsyat, lebih instant, sesegera mee segera yang sama kerosakan yang dibawanya, penyakit hati.

Alangkah malangnya, kalau wajah-wajah anda yang terpamer itu, mengundang gejolak rasa di jiwa insan bernama lelaki, yang beriman akan beristighfar dan memujuk hati, manakala yang sakit jiwanya, akan mula mengganggu anda. Mula memburu anda dengan SMS, telefon, hatta mungkin mendekati anda, dengan tujuan memiliki anda….Hanya kerana satu kesilapan yang mungkin anda tidak terniat, wajah anda terpampang besar di internet!

Gambar adalah bayangan realiti. Namun mungkin juga ia fantasi. Kadangkala tertipu juga lelaki pada fantasi Photoshop, Fireworks dan seribu satu pengedit gambar lagi. Kalau itu memang tujuan anda, anda tanggung sendirilah. Tapi kalau niat anda cuma berkongsi, dengan tanpa sedar mengajak fitnah bertandang, maka amaran saya, hati-hatilah!

Penyelesaiannya

Andalah sahaja yang mampu menyelesaikannya. Bukan orang lain. Diri anda, andalah yang harus menjaganya. Apa tujuan anda bertudung dan menutup aurat? Bukankah kehendak syariat dan ingin menutup pandangan orang kepadamu? Maka, soalan saya, menundukkan pandangan bukan kehendak syariatkah? Memaparkan wajah anda besar-besar menutup pandangan orang terhadap andakah?

Kerana weblog-weblog dan web foto itu milik anda, seharusnyalah anda kecilkan wajah-wajah anda dengan mengecilkan saiz gambar itu. Banyak cara boleh dilakukan menggunakan perisian pengedit gambar. Belajarlah daripada yang tahu. Hindarkanlah aksi-aksi dan posing-posing yang hanya akan menambahkan lagi kerosakan jiwa masyarakat. Sekiranya niat anda hanya ingin berkongsi dengan rakan muslimah anda, lakukanlah secara tertutup. Elakkan posting yang boleh dilihat oleh segala macam jenis orang. Kalau lebih mudah, anda kirim saja emel bergambar pada rakan muslimah anda itu.

Ingat, wajah anda, anugerah Allah. Anugerah Allah itu hanya layak dilihat berkali-kali oleh yang layak sahaja.

Wallahu A'lam.

BELAJAR HTML DAN WEBSITE - ASAS MEMAHAMI BLOG

Aslkm la sume pekabo...ini hari saya cadanglar nak cerita pasal website.Alhamdulillah Allah masih izinkan saya hidup lagi dn sy harap sy dapat sebaiknya gunekan peluang ni kongsi ape yg sy tahu.n kali ni ialah kita akan mempelajari bagaimana nak buat website dan memahami tentang website itu sendiri maka kita memerlukan asas-asas tertentu.jadi sebaiknya saya terus ceritakan tentang perkara yang kita kena tahu. pertama sekali ialah kita kena belajar tentang html.

jadi apakah itu html?html bermaksud "hyper text markup language".jadi sebenarnya html bersifat statik dan merupakan asas bahasa website yang mesti diketahui maka sesuaila untuk seseorang itu memulakan dgn html untuk mempelajari buat websitenya.semasa zaman dulu antara bahasa website yang asal ialah dengan menggunakan kod html inila.website sebenarnya boleh saya bahagikan kepada 3 bahagian.yang pertama ialah bahasanya misalnya macam html,php,javascript dan lain-lain, ke2 ialah tapaknya - contohnya seperti apache dan iis dan yang ke 3 ialah pangkalan datanya seperti mysql,access dan lelain. tapi jangan bimbang kita kali ini hanya akan mempelajari bahasa html sahaja.dengan itupun kita boleh cuba menjana website kita sendiri tapi sayangnya masih tak boleh publish di internet ye.

ok seterusnya bagi pengguna windows anda memerlukan bahan berikut:

1.notepad (sahaja!)

nota: jangan gune microsoft word ye.guna notepad atau wordpad bagi pengguna windows kerana nanti tak jadila kalau nak buat basic website


langkah-langkah

1. buka notepad anda.cara mudah ialah anda buka "start menu" pergi ke run dan taip

notepad

dan tekanla ok.

ataupun bleh pergi ke "start menu" -> "all programs" -> "accessories" dan cube cari "notepad" kat situ.

ataupun bleh juga pergi ke "my computer"->"c"->"windows" dan cuba cari notepad kat situ.

2. kita akan start tulis dengan beberapa skrip atau kod asas.ingat skrip asas ni ye.kalau boleh tooooloong hafal ye. sebab nila asas kita kena tau paling basic sekali.dimana tag html nye dimana tag head dan title nye, dimana tag body nye dan dimana penutup tag-tag ni ye.



<html>

<head><title>ini tajuk blog pertama saya</title></head>
<body><p>
ini kandungan pertama saya

</p></body>
</html>





Diatas ialah contoh notepad yang telah saya buat tapi saya buat dalam sistem operasi linux bukan dalam windows.harap maklum.

3. langkah berikutnya save dalam bentuk .html dan JANGAN save dalam bentuk .txt yek nanti tak jadi.contohnya:

websaya.html

Nota: Bagi pengguna Windows anda boleh lihat extension anda untuk ubah kepada .html dengan pergi ke "My Computer"->"Tools"->"Folder Options"->"View"-> dan jangan tandakan bagi "Hide extensions for known file types"




NOTA:PENTING SANGAT SUPAYA SAVE DALAM .html contohnya websaya.html dan jangan save jadi websaya.txt nanti tak jadi.

PENERANGAN

ok saya akan menerangkan kod kodnya.
secara umum website mestila ada kod ni di permulaannye iaitu

<html>


tanda "<" dan tanda " >" merupakan tanda yang dipanggil sebagai tag.jadi tag diatas merupakan tag html. ianya perlu ada kerana ia menandakan bahawa web tersebut mahu menggunakan kod html sebagai bahasa websitenya.

dan tanda

</html>

pula merupakan tanda tag penutup.kebiasaanya tanda tag penutup mempunyai tanda "/".jadi perasanla kan setiap tanda tag kod html diakhir setiap mereka dengan tanda "slash" tersebut.

jadi yang tiada tanda "slash" merupakan pembuka dan yang ada tanda "slash" tu merupakan penutup.tapi sahabat-sahabat tak semua tag macam tu.ada tag yang hanya guna satu je contohnya macam tag "break" cuma ini saya bagitau yang asas sahaja dulu ya.


kemudian kita lihat tanda ini pula:

<head><title>ini tajuk blog pertama saya</title></head>

ini merupakan khusus untuk tajuk web anda.jadi anda boleh lihatnya diataaaas sekali bahagian kiri anda ye.nampak jugakan ada tag html pembuka dan ada tag html penutup.

dan anda cuba lihat tag terakhir ni iaitu:


<body><p>
ini kandungan pertama saya

</p></body>
</html>


tag yang body tu maksudnya lebih kurang macam suatu rangka badanla ok.dan maksud huruf p ialah paragraph yang bermaksud perenggan.so harap sahabat-sahabat yang baru belajar akan mengerti ye.

namun bile sahabat sume dah siap dan klik 2x pada file html tersebut sahabat akan nampak macam biasa je dan bosan kan.jadi apa kata kalau nak menarik sahabat tambahkan tag html ni pula.tag ini akan menyebabkan perkataan sahabat-sahabat bergerak!!


<marquee>SELAMAT DATANG KE WEBSITE SAYA!!</marquee>


bleh lihat contoh gambar dibawah





err kalau nak buka file tu kembali sebab nak edit maka kena klik kanan dulu dan cari "open with" bukala kembali guna notepad ye ataupun wordpad dan jangan sesekali microsoft word dan jangan lupa agar terus save.

untuk pembelajaran lanjut mungkin sahabat sekalian boleh pergi ke sini untuk memahami lebih lanjut
http://www.htmlcodetutorial.com/

Dan untuk pelajaran seterusnya saya akan tunjukkan contoh kod html dari website Universiti Malaya. Sahabat bleh klik disini iaitu http://umisisweb.um.edu.my/
Dibawah ini ialah gambar websitenya:



OOps lupa nak bagitau,sila buka gune firefox dan kemudian anda pergi ke bahagian "view" dan klik pada "page source" takpun cara mudah gunala shortcut keyboard iaitu "Ctrl + U". tujuannya ialah untuk kita melihat kod-kod htmlnya ya. sila lihat contoh gambar dibawah ni.




Dan kemudian sahabat akan dihidangkan dengan pelbagai jenis kod atau bahasa web.Jom kite tengok sket.rujuk gambar dibawah ye!




1.Yang pertama tu iaitu diatas html tu nampak macam pelik sket kan?hehe.sebenarnya ia cuma mahu memberi penandaan kepada web browser sahabat-sahabat bahawa ianya adalah file jenis html.Dia macam mengesahkanla."Eh aku ni jenis html lar". Perkataan w3c tu sebenarnya merujuk kepada satu badan atau organisasi yang berkuasa iaitu satu organisasi yang menetapkan standard terhadap html ni.ala.. macam sijil ISO gitu..huhu yer kot..papehal bleh rujuk badan tersebut di

http://www.w3.org/


w3c = world wide web consortium

dan sahabat bleh juga belajar html disana.

2. Yang kedua tu sebenarnya nak tunjuk sahabat je bahawa umisisweb pun guna html kan?ada tag html yang saya dah tunjuk kan.kenala perhatikan betul2 ye.

3. Yang ke 3 tu saya cuma nak bagitau bahawa laman web um ni pun ada guna css ataupun bahasa cascading style sheet.css ni digunakan untuk lebih mencantikkan website .

4. Yang terakhir saya tandakan tu cuma nak tunjuk bahawa UM juga ada menggunakan bahasa javascript.perasan tak ada extension ".js" ia menandakan bahawa mereka ada menggunakan javascript juga.lagipun ada perkataan javascript tu.

maksudnya ada beberapa lagi bahasa yang berkaitanla dengan website ni.kita akan bergerak sedikit demi sedikit untuk memahami perkara seperti ini.InsyaAllah nanti mahirla untuk memahami sesebuah blog.
okla setakat tu hari ni ye...tata....

Monday, May 11, 2009

Peperangan SIBER:sumber http://www.cybersecurity.org.my


SURUHANJAYA Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM), menerusi Forum Perkongsian Maklumat (ISF) menasihatkan pengendali laman web mempertingkatkan tahap keselamatan laman web masing-masing sebagai langkah proaktif selepas beberapa laman web di negara ini diceroboh dan diserang oleh penceroboh sistem rangkaian komputer yang tidak dikenali, baru-baru ini.

Serangan sejak awal tahun ini dan kekerapannya memuncak pada pertengahan bulan ini, menyebabkan banyak laman web kerajaan diceroboh atau dimasukkan maklumat yang boleh mencetuskan kekacauan.

Dianggarkan antara 50 hingga 80 laman web berjaya diceroboh dan angka sebenar masih lagi tidak lagi dapat disahkan manakala Bernama dalam laporannya menyatakan sebanyak 80 laman web diceroboh ketika kemuncak perang siber pada 9 Mac lalu.

Analisis ringkas yang dijalankan menunjukkan semua laman web berkenaan diserang kerana satu atau lebih daripada satu kelemahan pada laman web berkenaan.

Pentadbir laman web dinasihatkan memperkemas dan memperbaiki kelemahan berkenaan untuk memastikan ia tidak mudah diceroboh.

SKMM berkata, pentadbir laman web dinasihatkan agar dapat mempertingkatkan tahap keselamatan dan memperkemaskan tahap keselamatan laman web mereka kerana pencerobohan yang berlaku akibat kelemahan pada laman web berkenaan.

Pengarah Niser, Lt Kol Husin Jazri dilaporkan berkata, adalah mustahil untuk memastikan keseluruhan sistem rangkaian komputer bebas daripada serangan, namun apa yang boleh dilakukan segera ialah memastikan tahap keselamatan laman web dipertingkatkan.

"Penceroboh sistem rangkaian komputer biasanya dapat menceroboh masuk kerana operator laman web tidak melaksanakan tahap keselamatan yang mencukupi," katanya.

ISF ditubuhkan pada Jun tahun lalu dianggotai Bahagian Keselamatan ICT Unit Pengurusan dan Pemodenan Pentadbiran Malaysia (Mampu), Niser dan Forum Standard Teknikal Malaysia dan dipengerusikan SKMM.

Penyedia perkhidmatan internet dan telekomunikasi seperti TIMENet, NTT MSC, Jaring, TM Net, Celcom, Maxis Communications dan DiGi Telecommunications turut menjadi ahli.

Sementara itu, Ketua Computer Emergency Response Team (CERT) Indonesia, Budi Rahardjo dilaporkan berkata, sekurang-kurangnya 48 laman web Malaysia dan 36 laman web Indonesia diceroboh masuk oleh penggodam yang berperang dengan cara begitu di alam maya.

Budi berkata, CERT Indonesia kini sedang bekerjasama dengan CERT Malaysia untuk memaklumkan pengendali laman web yang dicerobohi itu supaya segera membaiki laman web masing-masing.

Statistik Pusat Tindak Balas Kecemasan dan ICT Kebangsaan (Niser) menunjukkan beratus-ratus laman web diserang tahun lalu dengan dua laman web tempatan mengalami serangan teruk.

Pada Januari, sebanyak 129 laman web, kebanyakan milik kerajaan, diserang dan maklumatnya ditukar oleh penceroboh sistem rangkaian komputer dari Amerika Selatan.

Ia sebahagian daripada lebih 200 laman web yang diserang dan diubah maklumat yang ada pada suku pertama tahun lalu. Pada Ogos tahun lalu, kira-kira 100 laman web diserang oleh tiga kumpulan penceroboh sistem rangkaian komputer dari luar negara.

NOTA:KES INI TELAH BERLAKU PADA TAHUN 2005

Pengalaman Praktikal (latihan industri)

Assalamualaikum sume...juga khususnya kepada teman2...hari ni sy blum ada mood nak brcerita pasal komputer...kalau ada permintaan ke blehla bgtau yek.cume nak cerita pasal pengalaman praktikal..

11hb Mei 2009 - ini adalah hari pertama saya praktikal.hmm..rasa excited mule2...tapi oleh sebab first day jadi rasa segaaaan sangat...tak tau nak buat aper..sy membuat praktikal di sebuah syarikat media yang mempunyai pelbagai kepakaran. Pendek kata syarikat ni universal dan serba boleh.Staf-staf juga sangat peramah dan membantu...

ilmu yang saya dapat tentang syarikat media ini ialah diantara prinsip yang mereka pegang ialah tentang 'kerahsiaan'.jadi prinsip saangat penting khususnya sebelum menyiarkan sesebuah berita,wawancara,kisah kehidupan dan lain-lain lagi.jadi kita kenalah bersikap amanah. sepanjang hari ini saya banyak habiskan masa berada di meja kaca..hehe..tapi perkara yang syoknye ialah meneliti staff membuat design dengan saaaangaat tekun dan teliti menggunakan adobe indesign..jadi terpukaula saya akibat ketelitian dan kemahirannya...so hari ni sy belajar utk menjadi seorang yang fokus dan teliti.

sebenarnya pada hari ini juga saya sangat-sangat terkejut.kerana saya mendapat tahu bahawa ada juga anggota media yang melakukan tugas penggambaran media terlibat dengan gejala tidak sihat meskipun mereka membuat penggambaran yang bertujuan baik (bukan anggota media dari tempat sy praktikal namun diceritakan sebagai perkongsian pengalaman oleh salah satu pengarah bahagian tentang gejala tidak sihat oleh syarikat media lain).

entahlah kenapa perkara seperti ini terjadi.mudah-mudahan orang seperti itu sedar akan kesalahannya.sedih juga memikirkannya.harap-harap saya dan kita semua dijauhkan dari perlakuan sebegitu.

sekiranya kita pergi ketempat orang kita haruslah menjadi seorang yang berbudi bahasa dan tidak sombong.kita mestilah sentiasa merendah diri dan sentiasalah mempunyai sikap positif.bak kata pepatah pergi kandang kambing mengembek pergi kandang buaya mengaum...hehe...

syukurlah pada waktu akhir-akhir saya dan sahabat-sahabat nak balik ada seorang abang tu datang kepada kami dan mengingatkan kepada kami objektif sebenar kami membuat praktikal dan dia mendoakan agar kami mencapai matlamat sebenar yang diinginkan...

Saya pun berasa lega kerana ada juga insan yang amat prihatin seperti abang tersebut.alhamdulillah

aha lupe saya nak berpesan...kepada kawan-kawan yang berpraktikal...happy berpratikal ye...ada yang kena key-in datala...kat bahagian penguatkuasa dan memacam lagi...hehe..okla hapi berpraktikal....:D hehehehe - dan kepada mr nazim biler la lagi nak blanjer aku makan wei....rebutla peluang keemasan ni....

Wednesday, April 29, 2009

WORM/VIRUS TERHEBAT DUNIA 2009 -CONFICKER

video
InsyaALlah nanti akan disusuli dgn pembentangan sy iaitu data terkumpul tentang worm misteri ini. Sebelum itu kita dengar daripada syarikat F-Secure dulu.Diatas adalah video pertama pembentangan dari F-Secure tentang kajian/analisis mereka terhadap cecacing Conficker ini.

Cacing yg ingin dibincangkan disini bukanlah cacing tanah atau cacing biasa.Namun ianya adalah sangat berbahaya dimana sekiranya tidak ditangkis, cacing siber ini berkemungkinan besar mampu meruntuhkan sistem komputer dan internet dalam waktu yang singkat sekiranya ia mahu. Cacing "Conficker" ini juga digelar sebagai "downadup" dan "kido". Terdapat beberapa sumber mengatakan bahawa cecacing ini datang dari beberapa negara yang disyaki antaranya ialah China. Walaupun sy bukanlah orang yang mahir sangat didalam dunia komputer tetapi saya merasa takjub kerana kebolehan cecacing ini. Kebolehan menakjubkan dan misteri cacing ini juga diiktiraf syarikat antivirus sendiri seperti F-Secure.

Cecacing ini melakukan beberapa tugas utama diantaranya ialah ianya MENYEBARKAN DIRI SEBANYAK MUNGKIN atau dalam bahasa inggeris hanyalah 'spread'. Kemampuannya amat menakjubkan dimana ianya akan menjadikan komputer yang telah diserang & dijangkiti sebagai komputer 'hamba abdi' ataupun 'slaves' ataupun 'zombies'.

Maka tugas komputer zombies ialah melakukan apa yang disuruh. Misalnya mungkin cuba melakukan serangan berbentuk DDOS atau distributed denial of service yang mampu melumpuhkan website2 besar, melakukan serangan 'brute force password',mencuri maklumat peribadi anda,mencuri password,cc atau credit card dan macam2 lagi bergantung kepada arahan diterima daripada sang pembuat virus ataupun penggodam ataupun hacker tersebut.

Jadi adakah anda mahu komputer anda menjadi komputer arahan penggodam tersebut tanpa pengetahuan anda?


Conficker akan menyerang dan menembusi pertahanan sistem komputer sahabat sekalian menerusi 2 kelemahan utama iaitu menerusi kelemahan MICROSOFT yg diwartakan melalui 'MS08-067' dan menerusi 'pendrive' yang telah dijangkiti.Misalnya sekiranya ia berjaya menembusi komputer anda dirumah, ia kemudian akan cuba mencari atau 'scan' komputer orang-orang yang berada dirumah anda atau 'scan private address' untuk dijangkiti maksudnya komputer adik anda,papa serta mama anda dan kemudian ia akan melakukan tugas lain iaitu melakukan 'scan terhadap public address' atau komputer dan website yang terdapat didunia internet.Peliknya ialah 'worm' ini tidak akan melakukan scanning atau mengenal pasti beberapa alamat besar komputer tertentu.Alamat tersebut antaranya ialah alamat laman-laman web anti virus, laman web komputer sekuriti seperti CERT dan alamat yang lain yang dirasakan mampu menganggu perjalanan worm ini.

Seterusnya worm ini juga akan menghasilan sekitar 250 domain atau nama website dalam masa 1 hari dan yang terbaru adalah sekitar 500 nama website secara rawak dlm masa 1 hari dan akan cuba menghubungi atau bersambung talian web tersebut walaupun ianya tidak wujud.Kejadian pelik ini dijangkakan bahawa sebenarnya pembuat virus atau penggodam tersebut pada suatu masa akan membuat salah satu nama domain daripada beribu2 lemon nama yang telah terhasil dan kemudian akan mengirimkan arahan terbaru untuk dilakukan worm/virus tersebut ataupun mungkin akan mengirimkan 'program jahat' bersama worm tersebut untuk diaktifkan pada suatu masa. Kejadian yang diramal pada 1 April lalu menakutkan sesetengah pihak bahawa worm ini akan mengamuk pada waktu tersebut.

Kajian yang dilakukan oleh F-Secure mengatakan bahawa worm ini bukanlah dihasilkan oleh pembuat virus amatur tetapi pembuat virus 'professional class' dunia masa kini menggunakan md6 hash algoritma dan ini merupakan kes pertama seumpamanya didunia ini. Kod membuat virus ini dikatakan sangat kompleks dan hebat.

Kadang2 persoalan yang timbul ialah adakah ianya suatu konspirasi dimana syarikat antivirus mengetahui banyak perkara tentang virus ini.adakah mereka juga terlibat didalam menghasilkan virus ini??sebenarnya saya tidak menafikan bahawa diantara sejarah telah memberitahu bahawa ada juga pembuat antivirus telah menghasilkan virus terlebih dahulu sewaktu zaman awal mereka.
Namun kita ketepikan dahulu perkara ini dan sebenarnya diantara sebab maklumat virus atau worm ini diperolehi adalah disebabkan penggunaan teknik 'reverse code engineering' dengan melihat kembali kepada kod virus tersebut didalam bentuk 'bahasa penghimpun' atau 'assembly language' atau 'bahasa rendah' yang agak sukar dan kompleks kerana 'source code' 'kod bahasa tinggi' atau 'kod mudah' atau 'kod asal' hanyalah dipunyai oleh penggodam atau pembuat virus tersebut.

video
Video diatas pula adalah sambungan pembentangan F-Secure

Bagi mengesan tanda-tanda komputer anda telah dijangkiti ialah sila lawat laman web ini.Sekiranya komputer anda berjaya melihat keseluruhan 6 gambar tersebut maka kemungkinan besar ianya tidak dijangkiti oleh worm tersebut.

http://www.confickerworkinggroup.org/infection_test/cfeyechart.html


p/s:komputer pun ada cek mata juga.

Dan sebagai persediaan dan pertahanan anda boleh melawat laman web microsoft untuk menampal kelemahan terdapat didalam komputer anda.Ini hanyala bagi pengguna sistem operasi Windows.Download dan install lah ye bergantung jenis sistem komputer anda

http://www.microsoft.com/technet/security/Bulletin/MS08-067.mspx

Dan bagi pengguna yang telah dijangkiti maka gunalah ubat atau perawat ini.

http://download.f-secure.com/estore/fseasyclean.exe



Sebenarnya masih banyak lagi yang ingin dibincangkan tetapi kita berhenti seketika waktu dahulu ya.Maklumat lanjut boleh didapati disini:

http://www.mycert.org.my/en/services/advisories/mycert/2009/main/detail/647/index.html
http://lastwatchdog.com/evolution-conficker-globe-spanning-worm/
http://www.f-secure.com/v-descs/worm_w32_downadup_al.shtml



Dan cubala membaca soalan dan jawapan menarik dari F-Secure

http://www.f-secure.com/weblog/archives/00001636.html

take care...

Thursday, April 9, 2009

MENGUBAH ADI WIDGET


Assalamualaikum sahabat-sahabat. Bertemu lagi kita di ruangan dunia komputer lagi. Kali ni saya nak cerita tentang bagaimana kita nak modify Adi widget. Saya adalah pengguna adi widget juga. Adi Widget merupakan suatu gambar statik(kalau tera ubah x jadi statik) yang boleh kita letakkan di dalam blog kita. Sahabat-sahabat boleh pergi mencuba Adi-widget di laman web http://adiwidget.blogspot.com/

Cara nak guna adi widget ialah kita ambil script dia atau code dia dan kemudian bagi pengguna blogspot anda boleh pergi ke bahagian Layout-> Edit HTML-> dan kemudian tekan Ctrl + F untuk buat search dan tulis tag ini </body> dan tekan enter ataupun sahabat pergi cari sendiri di hujung kod html kita tag tersebut dan letak sebelum tag tersebut. Contohnya:

<script language="JavaScript" src="http://adiwidget.com/js/aditopleft.js" type="text/javascript"> </script> <script language="JavaScript" type="text/javascript"> cot("http://adiwidget.com/images/iloveflag/i_love_phillipines.png")</script></body>



Baiklah pada hari ini saya akan tunjukkan isi-isi dan teknik mengubah sedikit tentang Adi widget tersebut. Sebenarnya Adi widget terdiri daripada 2 komponen penting iaitu GAMBAR & JAVASCRIPT.

Mengambil contoh kod di atas kita akan dapat tahu bahawa 2 komponen penting tersebut iaitu:

GAMBAR = terletak di http://adiwidget.com/images/iloveflag/i_love_phillipines.png
JAVASCRIPT= terletak di http://adiwidget.com/js/aditopleft.js

Okeylah apa kata kalau sahabat ingin letakkan gambar yang sahabat suka misalnya ialah gambar yang sahabat cari di internet. Misalnya saya meminati gambar ini iaitu yang terletak di
http://packetstormsecurity.org/mag/codebreakers/cby.jpg
oleh itu saya akan menggantikan url gambar tersebut dengan url gambar dari Adi widget (Ya ampun harap-harap adi widget tak marah yek..hehe) contohnya:

<script language="JavaScript" src="http://adiwidget.com/js/aditopleft.js" type="text/javascript"> </script> <script language="JavaScript" type="text/javascript"> cot("http://packetstormsecurity.org/mag/codebreakers/cby.jpg";)</script></body>

okey jadi gambarnya akan berubah menjadi gambar pilihan sahabat-sahabat. kita sambung nanti yek...

Sambungan - Okey sebelum ini kita telah cuba untuk mengubah gambar di dalam adi widget, namun kali ini kita akan cuba melihat sedikit tentang isi kandung javascript didalam adi widget. Fungsi javascript adi-widget ialah untuk meletakkan gambar di bahagian tertentu iaitu di bahagian penjuru blog kita. Ayuh kita tengok satu contoh iaitu kita ambil contoh diatas iaitu:

http://adiwidget.com/js/aditopleft.js


aha jadi kita ambil url ni dan tampal di browser kita maka akan kelihatan coding2 tertentu jenis javascript.

untuk mengubah skrip ini sahabat boleh download terus dan berikut gambaran javascript yg saya buka dilaman web Adi-widget



kemudian mari kita lihat sedikit sebanyak kandungan dan mari kita ubah yang simple jer dahulu.

var Ovr2='';
if(typeof document.compatMode!='undefined' && document.compatMode!='BackCompat')
{
cot_t1_DOCtp="_top:expression(document.documentElement.scrollTop+document.documentElement.clientHeight-this.clientHeight);_left:expression(document.documentElement.scrollLeft + document.documentElement.clientWidth - offsetWidth);}";
}
else
{
cot_t1_DOCtp="_top:expression(document.body.scrollTop+document.body.clientHeight-this.clientHeight);_left:expression(document.body.scrollLeft + document.body.clientWidth - offsetWidth);}";
}

if(typeof document.compatMode!='undefined'&&document.compatMode!='BackCompat')
{
cot_t1_DOCtp2="_top:expression(document.documentElement.scrollTop-20+document.documentElement.clientHeight-this.clientHeight);}";
}
else
{
cot_t1_DOCtp2="_top:expression(document.body.scrollTop-20+document.body.clientHeight-this.clientHeight);}";
}


var adi_top_leftCSS='#adi_top_left{position:fixed;';
adi_top_leftCSS=adi_top_leftCSS+'_position:absolute;';
adi_top_leftCSS=adi_top_leftCSS+'top:0px;';
adi_top_leftCSS=adi_top_leftCSS+'left:0px;';
adi_top_leftCSS=adi_top_leftCSS+'clip: inherit;';
adi_top_leftCSS=adi_top_leftCSS+cot_t1_DOCtp;

var cot_tl_popCSS='#cot_tl_pop {background-color: transparent;';
cot_tl_popCSS=cot_tl_popCSS+'position:fixed;';
cot_tl_popCSS=cot_tl_popCSS+'_position:absolute;';
cot_tl_popCSS=cot_tl_popCSS+'height:194px;';
cot_tl_popCSS=cot_tl_popCSS+'width: 244px;';
cot_tl_popCSS=cot_tl_popCSS+'border: thin solid #000000;';
cot_tl_popCSS=cot_tl_popCSS+'right: 100px;';
cot_tl_popCSS=cot_tl_popCSS+'top: 30px;';
cot_tl_popCSS=cot_tl_popCSS+'overflow: hidden;';
cot_tl_popCSS=cot_tl_popCSS+'visibility: hidden;';
cot_tl_popCSS=cot_tl_popCSS+'z-index: 100;';
cot_tl_popCSS=cot_tl_popCSS+cot_t1_DOCtp2;

document.write('');

function cot_tl_bigPopup(url)
{
newwindow=window.open(url,'name');

if(window.focus)
{
newwindow.focus()
}
return false;
}

function cot(cot_tl_theLogo,cot_tl_LogoType,LogoPosition,theAffiliate)
{
var cot_tl_bigBaseURL= "http://adiwidget.blogspot.com/";
document.write('

');
document.write('');document.write('
');
}


Kita disini akan mencari url contohnya seperti diatas tu yang telah saya hitamkan atau "boldkan" adalah url dimana kita akan ubah ye. url atau uniform resource locator tersebut akan kita ubah dan kemudian kita gantikan dengan url laman web blog kita. Jadi kesannya bila kita klik kepada gambar tersebut ia akan menuju ke laman web kita semula dan bukan url adi-widget.aha...

jadi bila dah ubah tu savekannyer dalam bentuk format .js. Contohnya macam nila

skripsaya.js

save gune notepad ye.dan pastikan extensionnyer bukan .txt sebaliknya .js. kemudian ia akan menjadi file jenis javascript dan kita akan uploadkan ke laman web

http://www.ripway.com

daftar dulu yer...

kemudian kita akan lihat semula kepada skrip Adi-Widget yang asal yang dia suruh kita tampal tu. Kita akan modify skrip dia yer. Contohnyer

<script language="JavaScript" src="URL JAVASCRIPT YANG TELAH SAYA UPLOAD" type="text/javascript"> </script> <script language="JavaScript" type="text/javascript"> cot("URL GAMBAR YANG SAYA MINATI")</script>


Dan tampalkan skrip ini akhirnya kedalam blog kita yer seperti yang mula-mula saya bagitau.

IMAN & FITRAH (KISAH SAUDARA BARU)

video

Hi assalamualaikum para sahabat. Ini ialah video rakaman kami bertajuk IMAN & FITRAH. Menceritakan tentang kisah saudara baru yang kami ambil rakamannya di Perkim di sebelah UiA matriks. Semasa membuat lawatan dan rakaman tersebut apa yang menarik perhatian kami semua ialah seorang pendakwah namanya Mohd Faisal Wong bin Abdullah. Beliau ni agak hebat berceramah dan berhujah. Beliau merupakan anak murid brother Syakirin @ Syah dan brother Syah pula anak murid kepada Dr. Zakir Naik dan Dr. Zakir pula ialah anak murid kepada Ahamad Deedat. Menarikkan salasilah pendakwah tersebut. Silalah tonton yer video ni hasil rakaman kami iaitu Haikal, Hakiim dan Faizal:)


VIDEO INI TELAH DISEDIAKAN OLEH:

MOHAMAD NUUR HEIKAL BIN AH KABRI IEJ 070040
MOHAMMAD HAKIIM BIN NASERUDDIN IEJ 070032
MOHAMAD FAIZAL BIN MOHAMAD SHAMSUDIN IEJ 070028

Monday, April 6, 2009

CCLEANER & cara-cara guna & kepentingan repair dalam windows


KENA DOWNLOAAAAAD...!!
Assalamualaikum sume ini hari saya akan menerangkan tentang fungsi Ccleaner. Software ini sahabat-sahabat bleh download di laman web ini http://www.filehippo.com/download_ccleaner/
software ini seharusnya digunakan selalu oleh sahabat2 sekalian. Eh nantila ek kita update....:)

Update - Aha bertemu kembali kita sahabat sekalian. Ccleaner ni sebenarnya dah dapat memacam pengiktirifan. dahla ianya percuma namun sangat bagus!!Diantara ke best nyer Ccleaner ni ialah ianya boleh membersihkan pc kita. Saya akan cuba listkan kelebihan dia:

1. boleh buang file temporary atau sementara; contohnya bile kita pergi internet maka sahabat perasan tak kali pertama lambat sket dan kali kedua laju sket? Ini adalah sebab masa pergi ke website tersebut pc kita telah menyimpan file website tersebut jadi lajula sket loading. Jadi kalau files tu dah berlambak maka kita kena buang. jadi okeyla pc kita lebih lancar dan tak penuh dengan pelbagai benda. sebab kita telah membesarkan ruang dalam sistem kita dengan membuang barang yang tidak berguna lagi. nak tengok contoh leh pergi ke run-> dan taip %temp% pastu tekan enter ye. kat situ contoh file temporaryla.ada lagi di bahagian lain tapi folder tersorok or hidden.

2. Boleh buang cookies. jadi cookies ni sebenarnya merupakan semacam suatu kod pengesahan yang diberikan oleh sesebuah website utk kita login dan gunakan perkhidmatan mereka. jadi cookies ni masalahnyer ialah apabila ada orang yang berjaya menceroboh suatu sistem dan menggunakan cookies kita maka dia boleh menyamar sebagai kita. Sahabat nak tau lebih lanjut leh la pegi ke sini http://en.wikipedia.org/wiki/HTTP_cookie aha. maka Ccleaner ni leh buang cookies secara automatik.mudah dan selamat.

3. Ccleaner ada kebolehan untuk membersihkan di bahagian Registry. Sebenarnya menurut pemahaman saya ada 2 bahagian penting iaitu Cleaner dan Registry. Kita kena sering guna 2 mender ni yek. Jadi bahagian Registry membolehkan kita membersihkan Registry komputer kita. Nak lihat bahagian registry sahabat leh pergi ke bahagian run-> dan taip regedit.
Nanti akan keluarlah bahagian registry tersebut. Ianya agak kompleks. Satu nilai yang diubah boleh mengubah sistem operasi windows kita. Sekiranya kita install Software dan kita buang software tersebut namun di bahagian registry tak hilang lagi. oleh itu kita boleh cuba guna Ccleaner utk buang. Kesannya nilai yang tak digunakan lagi akan dibersihkan dan dibuang. InsyaAllah boleh lajukan sket komputer.

4. Ccleaner juga bleh buang sejarah kita melayari internet. Dan maklumat2 tertentu yang mungkin penting. Sebenarnya ada seorang kawan ni minta saya ajar bagaimana mahu menjadikan data kita sukar dibaca sewaktu pilihanraya kampus kerana pada waktu itu agak genting dan ada sahabat yang bernasib malang dirampas pula komputernya. Saya rasa guna Ccleaner adalah salah satu langkah yang baik. Dan langkah lain ialah kita boleh guna suatu teknik untuk meng enkripsi partition atau harddisk. tapi ni cerita lain kali la ye. kebanyakan dalam blog ni asas-asas dahulu.:)

5. Oops tak cerita camner nak gune. Kalau di bahagian cleaner tu kita hanya tekan "run cleaner" dan kalau bahagian registry tu kita perlu tekan "scan for issues" dulu pastu tekan jer "fix selected issues..." pastu kalau dia tanya nak backup tak registry yang ni sebelum dibuang sebab nak test tengok. biasanya saya tekan "no" tak perlu backup dan lepas tu saya tekan "fix all selected issues" tular. Selamat mencuba yee...!!