Tuesday, March 23, 2010

Tuntutlah ilmu kawanku...Gambar diambil dari laman web iluvislam.com

Daripada Abu Ad-Darda' r.a berkata: Aku telah mendengar Rasulullah SAW bersabda, "Sesiapa yang berusaha untuk menuntut ilmu, Allah akan mempermudahkannya jalan menuju ke syurga dan para malaikat mengembangkan sayapnya menaungi orang yang menuntut ilmu kerana sukakan mereka. Sesungguhnya orang yang alim juga akan di pohonkan keampunannya oleh makhluk yang berada di langit dan di bumi sehinggakan ikan di air, dan kelebihan seorang yang berilmu dengan seorang abid sama seperti bulan purnama berbanding dengan cakerawala-cakerawala yang lain. Sesungguhnya ulama itu pewaris para nabi dan sesungguhnya para nabi tidak sedikitpun meninggalkan harta walau satu dinar atau satu dirham, sesungguhnya mereka hanyalah mewariskan ilmu, maka sesiapa yang mendapatkan ilmu bererti ia telah memperolehi bahagiannya yang besar"

Ini adalah maksud hadis Rasulullah SAW yang menyatakan tentang kepentingan menuntut ilmu. Terasa beruntung sekiranya kita menjadi golongan yang di sebutkan oleh Baginda yang mulia. Dan memang benar-benar beruntung... Saya mahu menjadi golongan itu...

Tetapi dalam hendak menuntut ilmu banyak pula cabaran dan ujian. Tidak saya nafikan kadang-kadang saya sendiri terasa sangat malas untuk mempelajari sesuatu, hanyut dibuai dengan permainan-permainan maya, hanyut dibuai dengan mimpi yang hanya seketika..mungkin di sebabkan keadaan sekitar yang aman damai membuatkan diri berasa di manja kerana tidak mempunyai kepayahan dan kesusahan..

Setiap pagi saya melihat pekerja-pekerja dari Indonesia dan Bangladesh pergi bekerja. Alangkah kuatnya semangat mereka. Sudahlah setiap pagi.. bekerja keras pula mengangkat batu-bata...membancuh simen.. berdiri pula di tengah panas yang membakar kulit.. berbeza dengan saya yang di berikan peluang untuk belajar. Beruntung pula duduk di bawah penghawa dingin... Berteduh pula di bawah nama besar universiti..
Sepatutnya saya bekerja sekeras-keras mereka...:(

Mungkin saya gagal di dalam menuntut ilmu sekeras-keras semangat mereka...
...

Bimbang mengecewakan ibu bapa...
Malu menjadi umat Rasulullah...
Allah perhatikan pula selama ini...

Teringat pula pesan Ustazah saya.. semasa di sekolah...

"Kamu jangan ingat semua perkara yang kamu buat ni tidak di ketahui Allah... semuanya akan di pertontonkan semula di hari pembalasan nanti"


Pesanan Ustazah mengingatkan saya pada rakaman video... sewaktu tu saya masih tak matang... jadi saya membayangkan ada seperti video pada waktu hari pembalasan kelak... segalanya di mainkan semula perbuatan kita.. di pertontonkan di jutaaan manusia...
Malunya.. Innalillah...

Kadang-kadang saya bertanya diri sendiri...
"Kalaulah aku solat taubat agak-agak di ampunkan ke?"

((Pada hari ini Kami tutup mulut mereka; dan berkatalah kepada Kami, tangan mereka dan memberi kesaksianlah kaki mereka terhadap apa yang dahulu mereka usahakan.))


Surah Yasin ayat 65

Itulah peringatan Allah..
"entahlah apakah aku terlepas dengan dosaku selama ini:(..."

Walau bagaimanapun saya masih bersyukur..
Allah masih sayangkan saya lagi...
masih diberi nafas dan masih kuat lagi untuk melakukan sesuatu..
meskipun beberapa kali kemalangan tapi nyawa masih di dalam jasad..
inilah teguran Allah tetapi oh lambatnya diri ini sedar...
sebelum segala-galanya terlambat...
saya berjanji dan berikrar untuk memberikan sumbangan untuk agama Islam...
semoga Allah SWT memandu saya dan sahabat ke jalan yang benar...
Menjadi seorang yang berilmu dan membantu memperkembangkan agama Islam...
Inilah pusaka para Nabi..
Inilah janjiku kepada Mu Wahai Pemilik diriku...:(
Inilah janji kita bersama sahabat :)

((Sesungguhnya orang yang bimbang dan takut (melanggar perintah) Allah daripada kalangan hamba-hambaNya hanyalah orang-orang yang berilmu))

Surah Fatir ayat 28

0 comments: